En guide til å beregne joule og kaloriene i maten

kalorier

Når det gjelder benevninger og standardiserte bokstavenheter i matematikken, kan det fort gå i surr. For når man nettopp har lært seg kvadratrot og andregradsligninger, pøser matematikken på med en rekke bokstavtall. Foruten de vanlige x og y, fins det en hel rekke matematiske konstanter. Vi har e, k og s, i tillegg til massevis av greske bokstaver. Det hele handler om å gjøre ting enklere og ikke motsatt.

Det handler også om fysikk. De to vitenskapene er nært knyttet sammen, da den ene bruke den andre for å forklare jordiske og utenomjordiske fenomener. Dette gjelder også når man skal regne ut vekt og energiinnhold i mat. Kilojoule (som betyr 1000 joule) er nært knyttet til kalorier, som ofte forkortes kcal. Kilo er et prefiks som betyr 1000, og sammen blir de to kJ. Joule er navnet på en gammel fysiker som levde på 1800-tallet og som forsket på at varme og mekanisk arbeid er en form for energi.

Her skal vi forklare hvordan beregne kj til kcal litt nærmere.

Hva er joule

Når du vet at kilojoules er 1000 enheter av joule, må du også vite hva som ligger bak. Joule er utviklet fra W (watt) over tid eller W X s (sekunder). Watt er igjen utledet av Newton (N).

Newton kjenner du kanskje til, og det var han som fant ut ting om tyngdekraften. Han fant ut at den var forskjellig på jorda og månen, men at det var noen ting som var felles. Denne kraften har benevnelsene kg x m/s2.

Hva er sammenhengen mellom joules og kaloriene

Vi kan godt si at kalorier, forkortet kcal, er tilpasset jordiske forhold. For den sier også noe om energi. Hvordan finner vi så sammenhengen mellom de to?

Jo, kcal har benevningen kWh, eller antall watt per time. Her har vi forbindelsen. For Watt som vi også har i kilojoule er igjen utviklet fra kg⋅m2/s3. Som du kanskje husker fra matematikktimene på skolen, kan du kutte brøken.

Slår du opp på Store Norske Leksikon eller i matematikkbøkene ser du fort at 1 kilojoule er ca. 0,278 kalorier. Metoden er å sette de to opp i en ligning som begynner slik: KJ = Kcal, som slik fortsetter det:

  • 1000J = 1000cal = J = cal, J = X kg x m2/s2 og cal = kWh, stor X er den ukjente vi søker
  • kg x m2/s2 = kWh, W = kg x m2/s3 og 1 time er 3600 s
  • Vi putter inn i formelen og vender brøken slik at vi kan kutte i teller og nevner
  • Vi står igjen med X = 1000/3600
  • X = 0,278

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*